Atos Regija-Halkidiki Leto 2021.

Atos

Atos (Sveta Gora) Leto 2021.

Atos se nalazi na trećem prstu Halkidikija i to je najneobičniji prst, poznat kod nas kao “Sveta Gora, mesto koje je jedino u Grčkoj u potpunosti posvećeno molitvi i slavljenju Boga. Zbog toga je prozvan Sveta Gora (Agion Oros).
Atos ima priznat suverenitet i automiju u okviru Grčke. Na njemu boravi uglavnom pravoslavno monaško stanovništvo koje živi po svojim pravilima u 20 manastira:
Granica monaške države je definisana po zamišljenoj liniji koja se proteže od zapadne obale Fragokastro pa sve do rta Arapis na suprotnoj istočnoj strani. U ovom području su zabranjene posete od strane žena.
Prirodna lepota poluostrva je izuzetna, i na njoj dominira planina Atos sa svojim najvišim vrhom od 2.033 metara nadmorske visine.
Iako je Atos najvećim delom monaška teritorija, poseduje nekoliko lepih turističkih mesta koji su pretvoreni u savremena letovališta sa bogatom turističkom ponudom.
Turistčka mesta: Olimpiada i Gomati na kopnu; Jerisos i Nea Roda na istočnoj strani; Uranoplis na zapadnoj strani i Ostrvo Amulijani nasuprot Uranoplisa

Pa sami prosudite,ali bez obzira na uzvišene motive boravka na destinaciji Athos,zatećićete jako izražajne predele koji su Vas opredelili za ove predele.Uživajte!!!