Ostrvo Kefalonija Hoteli Leto 2022.

Grcka ostrva

Ostrvo Kefalonija Hoteli Leto 2022.

Najveće ostrvo u Jonskom moru,najčistije vodene površine na svetu

Najveće ostrvo u Jonskom moru i nalazi se u blizini Zakintosa i Krfa. Raj je za ljubitelje prirode, posebno istraživače – na ovom ostrvu raste određena vrsta bora, kakve nema nigde drugde na svetu; tu su i razne vrste vodenih životinja, a sama voda oko ostrva je proglašena jednom od najčistijih vodenih površina na svetu.

Osim fantastičnih plaža i podvodnih pećina, tu su navodno i Odisejeva grobnica (ovo ostrvo se pominje čak i u Homerovoj „Odiseji“!), podzemno jezero Melisani, mnoštvo ribarskih naselja, vinograda i fantastičnog vina… Ostrvo Kefalonija je bilo od davnina poznato i poslužilo kao inspiracija mnogim umetnicima, tako da nijedan „običan turista“ neće sa ovog ostrva otići razočaran.

Najveća mesta na Kefaloniji su glavni grad, Argostoli, koji se nalazi u zalivu i pored luke tu je niz predivnih plaža, a zatim i Lasi, koji je čak i poznatiji po plažama.

Argostoli je takođe poznat po burnom noćnom životu; tu je mnoštvo kafića, restorana, diskoteka, kao i ono što je „normalno“ za svaki veći grad – prodavnice, apoteke i sve ostalo što vam je potrebno. U centru se nalazi ulica po imenu Litostratos, načičkana buticima, ali tu su i pošta, banke, nekoliko kafića i sve ostalo što ide uz to.

Naravno, i u svakom drugom mestu na ostrvu postoji sve to isto, i mada sama Kefalonija nije „raj za šopingholičare“, ukoliko želite da kući ponesete nešto suvenira i nakita, svakako se nećete vratiti praznih ruku.

Kada je u pitanju noćni provod, najviše klubova, diskoteka i barova se nalazi u Argostoliju, prestonici, ali tu su i ostala mesta – Sami, Liksuori, Skala, Poros i Fiskarco, ali tamo nema toliko mesta za izlazak niti je tolika gužva koliko u glavnom gradu. Kefalonija sama po sebi nije ostrvo na kome možete očekivati provod kao na Ibici, ali ipak zadovoljava kriterijume i za one kojima odmor nije samo sunčanje i plivanje, već i noćni izlasci do zore. Posebno tokom letnje sezone se otvara sve više klubova i češće se organizuju žurke na plažama.

Turističke atrakcije

Na samom ostrvu ima dosta atrakcija koje biste verovatno želeli da posetite, čak i ako ste došli na „običan“ odmor. Za takve izlete je obično potrebno iznajmiti automobil ili bar bicikl, ali ako ste „pustolov“ vredeće svake pare ako želite da istražite ovo mistično ostrvo.

U samom Argostoliju se nalazi Arheološki muzej, kao i Muzej istorije i folklora, koje će ljubitelji istorije svakako želeti da posete. I bez toga, promenada pored mora je fantastično mesto za šetnju i bar jedan ručak ili večeru u nekom restoranu sa pogledom na more.

Malo lučko mesto Asos u kom se nalazi venecijanska citadela, sagrađena tokom venecijanske vladavine na ovom ostrvu u 16. veku. Utvrđenje je ogromno i vidi se sa glavnog puta; ne morate ni skretati da ga posetite, već, po želji, možete svratiti u Asos i obići ga kako biste osetili duh malog ribarskog zaseoka, tipičnog za ovo ostrvo.

U Skali, na južnom delu ostrva, nalaze se ostaci starorimske vile sa očaravajućim mozaikom na podu.

Tu su i poznate pećine: Drogarati, u koju kada siđete zapravo shvatite da ste se našli u pravom lavirintu pećina. Glavna pećina je ogromna i ima neverovatnu akustiku, tako da se tu leti često održavaju razni koncerti. U blizini se nalazi pećina, odnosno podzemno jezeroMelisani, do koje se dolazi čamcem jer je gotovo do vrha puna slanom vodom. Krov same pećine se srušio pre mnogo godina, tako da je pogled s vrha toliko nezaboravan i u neku ruku zastrašujuć, dok se istovremeno voda presijava u svim duginim bojama dok čamcem prolazite iznad nje, tako da taj prizor svakako nikada nećete zaboraviti.

Najveće ostrvo u Jonskom moru,najčistije vodene površine na svetu