11271 Surcin, Marka Raba 70 | Tel: +381 11 8443 005

Kalitea apartmani Leto 2022.

Kalitea je moderno, kosmopolitsko mesto za turiste udaljeno od Soluna 90 km. Nalazi se na istočnoj strani poluostrva Kasandra.

U Kalitei je otkriven drevni hram posvećen Dionisu i Nimfi (8 vek pre n.e.) i Veliki hram posvećen Amon Zevsu (5 vek pre nove ere), koji pripadaju klasičnoj grčkoj i heleinstičkoj epohi.

U 4 veku pre nove ere, u doba trijumfa hrišćanstva, paganski hramovi su bili uništeni i sveto mesto Amona Zevsa, na čijem mestu su sagrađene hrišćanske bazilike. Kalitea je izgrađena 1922 godine, od strane grčkih izbeglica iz Male Azije. Kalitea je poznata i pod imenom Maldepe.

Mesto ima urban izgled, sa dosta kafića, restorana, butika, zlatara, pekara, poslastičarnica, igraonica za decu.

U mestu se nalazi crkva Svetog Pantelejmona i tradiconalni praznik svetog Pantelejmona se održava svakog 27 jula.

Zbog bogatog sadržaja i puno kafića, mesto je izuzetno popularno.

Kalitea apartmani i hoteli

[nggallery id=9]

Događaji:

Preplivavanje zaliva Toroneos – Međunarodno takmičenje u plivanju koje se održava tradicionalno poslednje nedelje jula. Počinje u Kalitei i završava se u mestu Nikiti na Sitoniji. Dužina staze je 24 km. U mestu se organizuju mnogobrojne zabave povodom tog događaja.

Kalitea ima puno dobrih hotela u svom okruženju, koji poseduju svoje plaže sa bogatim sadržajima.

Na izlazu iz Kalitea se nalazi supermarket Lidl koji ima dosta povoljne cene za naše turiste.

Do istoimene plaže od centra grada može se stići na dva načina: dužim, zaobilaznim putem bez osetnijih padova i uspona i direktno od parka do mora, spuštanjem niz tačno 105 stepenika koji predstavljaju svojevrsnu zanimljivost, posebno za mlade ljude i decu. Stariji će radije okolo.

I jednim i drugim putem stiže se do prekrasne obale i plaže sa “zlatnim peskom”. Prizor idiličan. Plaža između bujnog zelenila u pozadini i kristalno čistog plavetnila mora do čijih se dubina stiže nakon podužeg hoda plićakom. Idealno za decu i starije. Deo plaže natkriljuje zdanje hotela “Amon Zevs” a jednako su privlačne i plaže levo i desno od tog zdanja sa pogatom ponudom svega onog što boravak na plaži može da učini prijatnom: sportski rekviziti za vodu, ležaljke i suncobrani, piće, sladoled, do nezaobilaznog girosa i kraćih krstarenja brodićima.

Pravi izbor za destinaciju koja nam je blizu!

Kalitea apartmani