11271 Surcin, Marka Raba 70 | Tel: +381 11 8443 005

Ostrvo Krf Hoteli Leto 2022.

Ostrvo nama bliske istorije,nama bliskih ljudi

Krf je najsevernije ostrvo Grčke i pripada grupi Jonskih ostrva (površina: 592 877 km2). Nalazi se samo par kilometara od obala Albanije i stotinak kilometara od špica italijanske „štikle”, na mestu gde Jonsko more ulazi u Jadransko, te je prirodom najsličniji zelenim obalama Jadrana. U istoriji Grčke, Krf je najpoznatiji kao jedino ostrvo koje Turci nikada nisu uspeli da osvoje i zavladaju njime, ali i iz legende o Odiseju koji se nakon Trojanskog rata preko Krfa vraćao kući, na rodnu Itaku.

Nakon pada Vizantije, ostrvom je preko 400 godina (1386 – 1797) suvereno vladala italijanska Republika Venecija. Zbog arhitekture grada iz tog vremena, mnoge turiste, naročito Italijane grad Krf neodoljivo podseća na Napulj. Oni su i inače ovde česti turisti jer do Krfa imaju direktne grčke trajektne linije (iz Venecije – Minoan lines, i Ankone – Anek lines). Osim Venecijanaca, Krfom su za vreme Napoleona veoma kratko vladali Francuzi (1807 – 1814), a zatim i Englezi (1814 – 1864).

Osim prelepe zelene prirode, šume maslinjaka prošaranih visokim čempresima koji kao koplja štrče između žbunja i limunova, na nevelikom Krfu povoljnost za turiste je i izbor plaža. Oni koji vole pesak, ali i oni koji su ljubitelji oblutaka ovde mogu izabrati plažu samo za sebe.

[nggallery id=516]

1 . Grad Krf

Osim Stare luke (Παλαιο Λιμάνι / Old Port), u koju uglavnom uplovljavaju lokalne barke i manji brodići, sve ostalo što doplovi do glavnog grada Krfa, od trajekata iz Igumenice do ogromnih prekookeanskih brodova sidri se u Novoj luci (Νέο Λιμάνι / New Port), oko kilometar zapadno od stare. U Novoj luci nalazi se i zgrada carinarnice sa graničnim prelazom.

Centar starog grada Krfa (Κέρκυρα / Corfu), smestio se između dve venecijanske tvrđave: Stare tvrđave (Old Venetian Fortress) i Nove tvrđave (New Venetian Fortress). Ulice kamenih kuća, mnogih u pastelnim bojama, škurama na prozorima i kamenim pločnicima, nekima će zaličiti i na Dubrovnik ili Kotor, još neke gradove kojima je vladala Venecijanska republika.

Možete se popeti i istražiti obe tvrđave. Stara tvrđava je veća i u njoj možete obići muzej, crkvu, Arhiv Krfa i Jonski univerzitet. Sa vrha brda – tvrđave, pružaju se nezaboravni pogledi na ceo grad, sve do istorijskog poluostrva Kanoni (Κανόνι), ka jugu.

Mnogo za gledati,večno za pamtiti!Ostrvo Krf mnogo više nego što znamo!Najimpresivnije ostrvo u Jonskom moru,pa da ga isprobamo!

Ostrvo nama bliske istorije,nama bliskih ljudi