11271 Surcin, Marka Raba 70 | Tel: +381 11 8443 005

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ostvo Lefkada Leto 2022.

Prelepe boje mora

Lefkadu zovu (za razlogom), ostrvo prelepih boja jer su stene, šljunak i pesak blistavo bele boje po kojima je i ostrvo dobilo ime (lefko-belo), tirkizna boja mora i mnoštvo zelenila. Lefkada je povrsine 336 km², obala duzine 117 km, Lefkadu  možete detaljno istražiti za vreme trajanja prosečnog godišnjeg odmora.
Ostrvo Lefkada se nalazi  u Jonskom moru, okruženo arhipelagom, u kojem je i poznati Scorpios, vlasništvo porodice Onazis. Nedalekosu i ostrva: Meganisi, Itaka, Kefalonija, Maduri… Na letovanju u Lefkadi će vas dočekati: živopisna naselja, crkve i manastiri, brda bogata šumom i nadasve predivne plaže. Lefkada je i arhipelag koji čine 24 manjih i većih ostrva.
Lefkada je planinsko ostrvo, sa najvišim vrhom Stavrota, 1158 m. Predlažemo vam da krenete putem uz planinu, odakle se pruža fantastičan pogled na ostrva u okruženju. U planinama se nalaze tradicionalna sela i crkve koje možete posetiti, a sve u prelepoj borovoj šumi. Na Lefkadi se nalazi 71 crkva i manastir, renovirani i modernizovani ili netaknuti više stotina godina. Autor teksta je slučajem naišao na manastir Asomaton (koji je bio zaključan), ali i sama spoljašnjost manastira je toliko upečatljiva, da je svakako zaslužila da se nađe na našem sajtu.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_basic_grid post_type=“post“ max_items=“10″ item=“3335″ grid_id=“vc_gid:1636725218856-b07eace0-3b82-10″ taxonomies=“244″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][nggallery id=33][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Lefkada je vezana pokretnim mostom sa kopnom Grčke. Nekada je taj prelaz čuvala tvrđava Agia Mavra, čiji se topovi i danas vide. U davnoj istoriji, Lefkada je bila povezana sa kopnom, da bi u VII veku pre nove ere Korintijanci prokopali kanal, kako bi tuda plovili. Danas je tu pokretni most, pa se može i preći kolima i proći brodom.
Sa ostrva polaze trajekti za Meganisi, Itaku i Kefaloniju. Mnoštvo lokalnih turističkih agencija nude vam izlete na neko od okolnih ostrva. Glavni grad i najveća luka na ostrvu je Lefkas, koji se nalazi oko 20-tak minuta vožnje od medjunarodnog aerodroma Aktion kod Preveze. Lefkas dočekuje goste svojim malim trgovima, tradicionalnim kućama i dugim šetalištima. Van sezone gradić ima oko 8.000 stanovnika, a u sezoni broj stanovnika poraste nekoliko puta.
Lefkada je poznata po maslinovom ulju, medu ( od tamjana), grožđu i vinu. Na ostrvu se između ostalog proizvodi i kako kažu najbolje vino u Grčkoj, „Bertzami“. Pored vina možete da probate i neke od njihovih aromatičnih likera (od nane i ruže), kao i neku vrstu soka od badema, koji se zove Soymada.
Saobracaj je odlično organizovan, lokalnim autobusima možete stići na bilo koji deo ostrva. Ukoliko volite da sami istražujete možete iznajmiti čamac, automobil ili skuter po povoljnim cenama.
Kako stići na Lefkadu:
Do ostrva je moguće stići autobusom svakog dana iz Atine, ili avionom iz Atine do Aktiona pa autobusom do Lefkade. Tokom cele godine do ostrva je moguće stići i feribotom koji povezuje ostrva Kefaloniju, Itaku i Lefkadu. Imajte na umu da je rezervacija obavezna u sezoni, a poželjna i u periodima kada nema toliko gužve. Lefkada je prelepo ostrvo i za naše uslove nije previše skupa. Naši turisti tradicionalno na Lefkadu idu u sopstvenoj režiji kolima. Od Beograda do Lefkade ima oko 970 km i preporučujemo da isplanirate putovanje od dva dana. Možete prespavati negde na pola puta, preporučujemo Solunsku regiju ili Meteore.
U poređenju sa Krfom, Kefalonijom ili Pargom, letovanje na ovom ostrvu je jeftinije i po pitanju smeštaja i vanpasionske ishrane.

Prelepe boje mora

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]