11271 Surcin, Marka Raba 70 | Tel: +381 11 8443 005

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ostrvo Tasos apartmani Leto 2022.

Dosta zelenila,čisto more i nama najbliže grčko ostrvo

Tasos je grčko najsevernije i najšumovitije ostrvo, koje se nalazi u Egejskom moru. Bogato je borovom šumom koja se spušta do rajskih, peščanih plaža i uvala koje zaranjaju u kristalno zeleno more. Tasos je pun netaknute prirode, sa puno malih skrivenih uvala, bogat sa arheološkim nalazištima, manastirima i tradicionalnim selima.
Zapadna i istočna obala su pretežno stenovite, dok se najpopularnije peščane plaže nalaze na severu i jugu. Ostrvo je kružnog oblika i ima obalu dugačku oko 100 km. Zbog izuzetno čiste vode, mnoge plaže na Tasosu imaju “Plavu zastavicu”. Plaže su sa vrlo dugim i sa plitkim ulazom u vodu, što je vrlo pogodno za porodice sa malom decom.

Ostrvo Tasos je već dugi niz godina jedna od omiljenih destinacija naših turista, za koju se interesovanje ne smanjuje vremenom.  Nalazi se oko 190 km istočno od Soluna ali je većim delom autoput tako da putovanje ne traje dugo. Tasos je ostrvo poznato po gostoljubivim stanovnicima koji su veoma razvili jednu od osnovnih delatnosti ostrvljana  – turizam. Pored turizma poznat je po belom mermeru ali i po pčelarstvu koje je veoma važna delatnosti na ostrvu, med od crnog bora Vam svakako preporučujemo da ponesete kao suvenir sa ovog zelenog ostrva. Na severu ostrva je glavni grad ostrva – Limenas a na jugu ostrva su Limenarija i Potos. Trajekt iz Keramotija vozi na svakih pola sata i vožnja traje oko 45 minuta pa preporučujemo ovu varijantu u odnosu na trajekt iz Kavale koji duplo duže plovi i cena je viša.

Limenas je glavni grad ostrva i u njega stižu trajekti iz luke Keramoti, to je gradić koji pored turističkih sadržaja pruža i ono što mnoga druga letovališta ne mogu a to su arheološki ostaci u samom gradu i posebno Agora – centar antičkog polisa. Limenas ima lepu peščanu gradsku plažu. Pruža mogućnost da menjate plaže čak iako niste došli automobilom jer, šetalištem uz more možete iz centra doći do poznate plaže Papias i još malo dalje do plaže Tarzanas. Kamena popločana glavna ulica nudi suvenire, neophodne sitnice, mesta za odmor i uživanje u specijalitetima ostrvske kuhinje, na peščanoj plaži su kafići sa uređenim delom s ležaljkama i separeima.

Skala Potamia je popularno turističko mesto, udaljeno 15 km od Limenasa, glavnog grada, na istočnoj obali Tasosa. Smeštena na jednoj od najpoznatijih i najlepših peščanih plaža na ostrvu, Zlatnoj plaži (Golden beach). Skala Potamia pruža sve neophodnosti za vaš prijatan i ispunjen odmor, supermarkete, kafiće i taverne, zabavu za najmlađe i naravno 3km prelepe plaže poznate po sitnom, zlatnom pesku za vaše uživanje. U blizini se nalazi poznato etno selo Panagija sa izvorima vode kao i Rajska plaža (Paradiso) takođe čuvena po prirodnoj lepoti. Skala Potamia je idealno mesto za vaše letovanje iz snova.

Skala Sotiros je oko 20km udaljena od Limenasa, a 25km od Potosa i predstavlja dobru bazu za vaš odmor. To je malo turističko mesto, sa veoma lepom plažom i osnovnim turističkim sadržajima, tavernama, kafićima, prodavnicama. Nedaleko od Skale Sotiros se nalaze neke od najlepših plaža sa prirodnim hladom, kao što su Pahis i Skala Rahoni. U Skali Sotiros se nalazi značajno arheološko nalazište iz ranog bronzanog doba.

Potos je gradić na jugu ostrva i pravi je izbor za mlađe zbog kafića na obali ali i za porodice jer u samom centru ima i luna park koji posebno raduje mladje članove porodice. Snabdevenost je dobra, na plaži su kafići i taverne a uvek se možete povući dalje od dela s ležaljkama ukoliko želite da uživate u kontaktu sa peskom. Noćni provod je u nekoliko barova na samoj plaži.

Limenaria je gradić na jugu ostrva, 12 km severno od Potosa. Ukoliko volite da šetate pored mora i ne želite gužvu na plaži Limenarija je izbor za Vas. Plaža je duga nekoliko kilometara, peščana na obali dok je ulaz u vodu uglavnom kamenit. Supermarketi, taverne, barovi su tu da Vam učine dostupnim sitnice neophodne tokom Vašeg odmora.

Dosta zelenila,čisto more i nama najbliže grčko ostrvo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_basic_grid post_type=“post“ max_items=“10″ item=“2155″ grid_id=“vc_gid:1636725249878-aad66c24-a12b-9″ taxonomies=“245, 246″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][nggallery id=34][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tasos je od kopna udaljen svega 10 km (od luke Keramoti). Najviši vrh na ostrvu je Ipsarion sa 1204 m nadmorske visine. Glavnom ostrvu pripadaju još tri mala ostrva: Tasopilo na severu; Kinira na istoku, i Panagija na južnoj obali.
Glavni grad je mesto Limenas, koji je i najveće mesto na ostrvu i koga mnogi zovu i imenom Tasos. Tasos je udaljen od Beograda oko 700 km i većina ljudi putuje na Tasos sopstvenim prevozom. Trajekt koji povezuje ostrvo sa kopnom kreće iz mesta Kavala do Skale Prinosi vozi oko sat vremena i iz mesta Keramotija do Limenasa gde se vozite samo pola sata. Kod naših turista je popularnija linija Keramoti – Limenas zbog češćih polazaka (u sezoni na svakih sat vremena), kraće vožnje i naravno zbog nižih cena.
Mesta na Tasosu: Aliki, Astris, Kalirahi, Kalives, Kastro, Kinira, Krini, Limenarija, Limenas, Maris, Panagija, Skala Potamija, Potos, Skala Prinos, Rahoni, Skala Kalirahis, Skala Maris, Skala Rahinu, Skala Sotiros, Telehos.

Trajekti za Tasos
Linija Kavala – Skala Prinos
Linija radi od ponedeljka do subote. Neparnim danima u mesecu iz Kavale polazi od 9:00, pa sve do 14:00 a parnim danima polazak je od 11:45-16:15 do 20:00. Ovo su polasci u sezonni, koji ne važe za periode vansezone, kada ima manje polazaka. Vožnja na liniji iz Kavale do Prinosa u proseku traje od 60-70 minuta.

Cena karte za odrasle je 5 EUR, deca (5-10 godina) 2,50 EUR, Putnička vozila do 4,25m 19 EUR, Putnička vozila preko 4,25m 24 EUR, Bicikli 3,8 EUR, motori do 250 kubika 5 EUR, motori preko 250 kubika 7 EUR, kamp prikolice 5 EUR.
Linija Keramoti – Limenas
Linija radi od ponedeljka do subote. Neparnim danima u mesecu iz Keramotija kreće od 6:45-8:15- 9:45 – 11:15- 12:30 -13:45 -15:00 -17:00 -19:00- 21:00 a parnim danima je polazak u 7:30 -9:00-10:30 -12:00 – 13:00 -14:30 – 16:00- 18:00- 20:00- 22:30. Za periode van sezone ima manje polazaka, tako da se treba raspitati o redu vožnje na licu mesta ili preko interneta. Voznja na liniji Keramoti – Limenas traje oko 35 minuta.
Cena karte za odrasle je 3,0 EUR, deca (5-10 godina) 1,50 EUR, Putnička vozila do 4,25m 18EUR, Putnička vozila preko 4,25m 20EUR, Bicikli 2,8 EUR, motori do 250 kubika 4EUR, motori preko 250 kubika 5 EUR, kamp prikolice 4 EUR.

Dosta zelenila,čisto more i nama najbliže grčko ostrvo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]